Zhong

Gun je lichaam, geest en ziel een oase van rust

Veelgestelde vragen

Betaling kan bij ons zowel per pin of contant. 

Jazeker! Zhong Acupunctuur & Massage is rolstoel toegankelijk.

Bij een acupunctuur behandeling worden flinterdunne naaldjes gebruikt en geplaatst op specifieke meridiaanpunten. Deze naalden zijn nog dunner dan de naalden die worden gebruikt bij injecties en vaccinaties. Het gevoel van een acupunctuurnaald is een klein prikje dat geen pijn hoort te doen. Het is een uniek gevoel dat kan variëren van een schokje, tinteling, warmte, zwaarte of zelfs helemaal niets. 

“De massieve naalden  duwen het weefsel opzij, waardoor je kunt prikken zonder weefsel of spieren te beschadigen. Na de behandeling volgt dus een snel herstel.” – Jan Joost Kolsteeg, bestuurslid van de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

Acupunctuur is een van de veiligste behandelmethode, mits uitgevoerd door een bevoegd acupuncturist. Ons praktijk en acupuncturist Jenny is aangesloten bij NVTCG ZHONG. Deze beroepsvereniging garandeert de kwaliteitsborg van aangesloten TCM-therapeuten (Traditional Chinese Medicine). Bovendien staat praktijkhygiëne hoog in het vaandel bij ons. Er wordt gebruik gemaakt van steriele wegwerpnaalden. Deze naalden komen uit een dichte verpakking en worden direct weggegooid na de behandeling.

Onze acupunctuur behandelingen valt onder alternatieve geneeswijzen, deze worden geheel of deels door jouw ziektekostenverzekering vergoed. Er wordt geen aanspraak gemaakt op het eigen risico. Indien u aanvullend verzekerd bent, controleer dan van tevoren hoeveel je per behandeling vergoed krijgt en de jaarlijkse maximale vergoeding. Raadpleeg hiervoor de polis van jouw aanvullende verzekering. Bekijk hier voor meer informatie en een lijst met zorgverzekeraars en wat zij vergoeden

Het aantal behandelingen dat nodig is kan enorm verschillen en is sterk afhankelijk van de klachten en jouw eigen inspanningen. Het lichaam heeft zijn eigen tempo om de een gezonde balans te herstellen.

Het herstel hangt bovendien af van een aantal factoren zoals: Hoelang bestaan de klachten?

 • Wat is de ernst van de klachten?
 • Hoe sta jij in contact met jouw lichaam? 
 • Wat is jouw leefstijl?

Voor acupunctuur:

Als richtlijn houden we aan dat met 1-6 acupunctuur behandelingen de acute klachten aangepakt kunnen worden en bij chronische klachten 5-10 behandelingen. Let op, dit is slechts een indicatie. Gun je lichaam de tijd om zich te kunnen aanpassen. 

In de beginperiode wordt geadviseerd om wekelijks terug te komen voor zowel een massage en/of acupunctuur behandeling. Dit is om ervoor te zorgen dat jouw lichaam niet terugvalt in de disbalans. Aan de hand van de evaluatie, kan er opgemaakt worden hoe het lichaam zich aanpast aan de nieuwe balans die massage en acupunctuur bewerkstelligd. Zodra vermindering van klachten ontstaat en een verbetering van algeheel welbevinden, kunnen er meer weken tussen de behandelingen zitten. Dit gaat altijd in overlegging met de klant.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts. Alhoewel wordt Zhong Acupunctuur & Massage door meerdere huisartsen geadviseerd! Om een afspraak te maken kun jrechtstreeks ons praktijk bellen of zelf gemakkelijk online een afspraak maken. 

Na een massage is naast ontspanning en verlichting in de klachten de meest voorkomende bijwerking 1 à 2 dagen na de behandeling spierpijn bij stijve spieren.

De meeste mensen voelen zich na een acupunctuur behandeling ontspannen en loom. Daarnaast kan er soms een dof en zwaar gevoel aanwezig zijn in het behandelde deel van het lichaam. Dat is absoluut normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. 

Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode/roze plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, dat na enkele dagen zal dit vanzelf verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden. Spieren en huid worden goed doorbloed, gevoed en ontdaan van afvalstoffen met als gevolg algehele ontspanning. Deze therapie werkt enorm goed bij verkoudhedenschouder- en nekklachten, migraine en rug klachten.

Bekijk hier voor al onze behandelingen en pakketten. Kom je niet uit welke behandeling het beste bij jou past? Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou naar je klachten en adviseren je graag!

Ja! Alleen voor onze acupunctuur behandelingen. Alhoewel zijn er een aantal punten gecontracteerd-indiceerd tijdens de zwangerschap, deze specifieke punten zijn bekend bij de acupuncturist. Natuurlijk is het wel belangrijk om de behandelaar te informeren als je zwanger bent of van plan bent om zwanger te worden.

Voor onze massage behandelingen wordt het tijdens het eerste trimester afgeraden. Tijdens massages worden namelijk afvalstoffen versneld afgevoerd en zo wordt het lichaam weer ‘schoongemaakt’. Deze versnelde afvoer van afvalstoffen kan schadelijk zijn voor jouw baby in het eerste trimester. Vanaf het tweede trimester (ongeveer week 14) kun je bij ons terecht voor een heerlijk ontspannende massage. Dit kan in principe door tot de bevalling.

Net als massage wordt aanbevolen om geen cupping behandeling te nemen in het eerste trimester van de zwangerschap vanwege de hormonale veranderingen die in het lichaam plaatsvinden.

Dat kan! Wanneer je net uit het ziekenhuis komt kun je gerust een massage of acupunctuur gebruiken om juist het herstel te versnellen met pijnbestrijding en het versterken van het immuunsysteem. Bovendien is het voornaamste doel van acupunctuur juist om het zelfherstellende vermogen van het lichaam en geest te verbeteren. Informeer te allen tijde de behandelaar van jouw operaties.

De armen, de benen, de rug en buik moeten makkelijk toegankelijk zijn. Het advies is om loszittende kleding te dragen.

Voor en na jouw (acupunctuur) behandeling is het aangeraden om geen stressvolle activiteiten te verrichten, vermijd zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning, geen alcohol te drinken, beter niet te roken en geen zware maaltijden te gebruiken. Voordat je een behandeling ondergaat is het beste om een lichte (warme) maaltijd te eten. Zo kan het lichaam optimaal reageren op de behandeling.

Voor mensen met klachten zoals:

 • Allergieën: voor onder andere: voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen
 • Borst: spanning op de borst, pijn op de borst, vol gevoel van de borst, hartkloppingen
 • Gewrichten: stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier- of peesklachten, krachtsvermindering, trillingen, krampen, nek- en rugklachten, tennis- of golferselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, herstel na operaties
 • Gynaecologie: menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leucorhea), begeleiding van IUI/IVF/ICSI-traject
 • Hoofd: hoofdpijnen, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid, zwaar gevoel in het hoofd
 • Huid: transpiratieproblemen (als voorbeeld tijdens de overgang), jeuk, droge huid, eczeem, acne, gordelroos, psoriasis
 • Interne klachten: bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen, hoge- en lage bloeddruk, diabetes, overgewicht
 • Keel, neus, oor: (acute en chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking, allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn of oorontsteking, oorsuizen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel, tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond
 • Klachten bij kinderen: hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/oorontsteking
 • Luchtwegen: (acute en chronische) verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie
 • Mentale stoornissen: slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, depressiviteit, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burn-out
 • Oog: ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig of vlekken zien
 • Spijsvertering: misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (PDS of IBS)
 • Urinewegen: urineweginfectie, incontinentie, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen vochtophoping (oedeem),
 • Verslavingen: rookverslaving, eetverslaving
 • Zenuwstelsel: hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie) zoals  intercostaalneuralgie (zenuwpijn tussen de ribben), ischias, neuralgie na gordelroos, aangezichtspijn, gevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies), gevolgen van CVA/hersenbloeding/herseninfarct ( verlammingsverschijnselen, zwakte, moeheid)
 • Zwangerschapsklachten: misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding

De hierboven genoemde lijst vermeldt een aantal mogelijke behandelindicaties. Bij vragen over de behandelingsmogelijkheden voor jouw specifieke situatie kun je natuurlijk ons altijd contacteren. Acupunctuur is een individuele behandelingsmethode en om optimaal te beoordelen, is het beste mogelijk nadat wij je hebben gezien en gesproken voor een intake.

Net als bij elke medische behandeling, zijn er bepaalde contra-indicaties voor acupunctuur behandelingen zoals:

 • Drugs- of alcoholintoxicatie
 • Bloedingsstoornis zoals hemofilie 
 • Infecties huidaandoening of ziekte

Bij twijfel, overleg altijd met jouw huisarts.

In ons praktijk maken we gebruik van Vuur CuppingDit is een eeuwenoude techniek vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze behandelmethode wordt gebruikt om stagnaties op te heffen en/of pathogene factoren te verwijderen uit de meridianen (energiebanen).

Door de lucht in een speciale glazen cup met een vlam te verwarmen en op de huid te plaatsen, creëer je een vacuüm waardoor de huid iets optrekt in de bol. Cupping dringt diep door tot in de bindweefsels, dat zich om spieren en gewrichten bevindt. Het vacuum zorgt voor activering van de bloed- en lymfestroom met als gevolg een betere doorbloeding. Dit zorgt vervolgens voor een betere aanvoer van voedingsstoffen en versnelde afvoer van toxinen.

Cupping wordt voornamelijk gebruikt voor rug-, schouder en nekklachtenlongproblemen en verkoudheden.

In sommige gevallen mag je geen cupping behandeling nemen zoals:

 • Koorts
 • Infectieziekten
 • Gebruik van bloedverdunners
 • Chemotherapie (minimaal remissie van 5 jaar en in overleg)

Cupping heeft een ontgiftend karakter en is in sommige gevallen niet bevorderend. Wil je weten of een cupping behandeling in jouw geval mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op.

Moxa is van oudsher een onderdeel van Traditionele Chinese GeneeskundeMoxa therapie is een aanvulling op acupunctuur, die zich kenmerkt door het verwarmen van acupunctuurpunten. Dit wordt gedaan met behulp van Artemisia vulgaris, ofwel het bijvoetkruid. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt een moxastick of piramidevormige kegeltjes bovenop zout of een schijfje gember. Hieruit dringt de warmte door tot de behandelpunten en zal de energiestroom in het lichaam worden gestimuleerd. Deze methode is effectief in het verhelpen van vermoeidheidblessuresgewrichtspijn en griepsymptomen. Bovendien wordt Moxa therapie gebruikt om de kans op een stuitligging gedurende de zwangerschap te verkleinen

Moxa therapie wordt afgeraden in het geval van:

 • Een bijvoetallergie
 • Rook gevoeligheid
 • Een longaandoening, zoals astma

Zhong Acupunctuur & Massage voldoet aan de door de overheid gestelde eisen voor zorgaanbieders Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz). Mocht er iets zijn vragen wij u om eerst met ons in contact te treden zodat we samen tot een oplossing kunnen komen. Mochten we er niet uitkomen verwijs ik u graag door naar NVTCG ZHONG.

Maak zelf een afspraak

Maak zelf gemakkelijk een afspraak via ons online boekingssysteem.

Locatie

Wederiklaan 57

8245JB Lelystad

OPENINGSTIJDEN

maandag t/m vrijdag 10:00 - 21:00

zondag 12:00 - 20:00
zaterdag gesloten